Suomeksi | In English

Sähköpostilistat

Sähköpostilistoista on hyötyä silloin kun on tarpeen lähettää postia säännöllisesti samalle vastaanottajaryhmälle kuten esim. kerhon jäsenille tai johonkin nettipalveluun kuuluville jäsenille ja vastaanottajia on samalla kymmeniä tai useita satoja. Jokaiselle vastaanottajaryhmälle voidaan luoda oma postituslistansa ja viestien lähetys kyseisen listan jäsenille tapahtuu lähettämällä viesti listan hallintaosoitteesta listalle, jolloin se menee eteenpäin jäsenille (lähetys saattaa vaatia ensin hyväksymisen listan hallinnassa asetuksista riippuen).

Listojen nimi muodostuu aina seuraavasti: domain.pääte_LISTANIMI@lists.domain.pääte, käyttöä voi kuitenkin helpottaa luomalla sähköpostinhallinnassa listalle alias:

esim. listanimi@domain.pääte --> domain.pääte_LISTANIMI@lists.domain.pääte

Jolloin listaa voi käyttää yksinkertaisella osoitteella: listanimi@domain.pääte.

Uuden listan muokkaaminen käyttökuntoon
1.Avaa sähköpostilistojen infosivu osoitteessa joka on muotoa:
lists.domain.pääte/cgi-bin/mailman/listinfo


2. Kirjaudu haluamasi listan hallintaan osoitteessa joka on muotoa:
lists.omadomain.pääte/cgi-bin/mailman/admin/domain.pääte_LISTANIMI
Esim. http://lists.sjr.fi/cgi-bin/mailman/admin/sjr.fi_oletuslista

3. Sisäänkirjautumisen jälkeen avautuu päävalikko.

4. Ensimmäisenä kannattaa tarkastaa kohdalleen yleiset valinnat joista tärkeimmät:

- Listan ylläpitäjän sähköpostiosoite, tästä osoitteesta lähetetään viestit listalle ja myös lähetysten hyväksymispyynnöt toimitetaan tähän sähköpostiosoitteeseen.

- Listan postituksissa käytetty aihe-kentän etuliite, tämä teksti lisätään viestin otsikon eteen kun viesti lähetetään listan jäsenille (jos tämä on tyhjä, otsikko on sellaisenaan kuin viestiin on kirjoitettu).

- Lähetä tervetuloviesti uusille jäsenille, tämä lähettää määritellyn oletusviestin kaikille listaan lisättäville uusille jäsenille, valinta kannattaa poistaa käytöstä kun osoitteita lisätään kerralla paljon mikäli ei todella halua lähettää tervetuloviestiä jokaiselle jäsenelle.

5. Määrittele viestin ylä- ja alatunniste kohdassa "Ei-lukemiston valinnat".
6. Listan jäseniä voidaan lisätä tai poistaa valikosta "Membership management".

Uusien jäsenten lisääminen:

- Kirjoita ylempään kenttään jäsenten sähköpostiosoitteet, yksi per rivi tai kopioi valmis lista sähköpostisoitteita jonkin toisen ohjelman kautta (oltava silti muodossa yksi osoite per rivi!).

- Jos et halua, että jäsenille lähtee tervetuloilmoitus katso, että valinta "Lähetä tervetuloviestit uusille jäsenille" on "EI".

- Lähetä tervetuloviesti uusille jäsenille, tämä lähettää määritellyn oletusviestin kaikille listaan lisättäville uusille jäsenille, valinta kannattaa poistaa käytöstä kun osoitteita lisätään kerralla paljon mikäli ei todella halua lähettää tervetuloviestiä jokaiselle jäsenelle.

Jäsenten poistaminen:

- Kirjoita kenttään poistettavien jäsenten sähköpostiosoitteet, yksi per rivi tai kopioi valmis lista poistettavista sähköpostisoitteita jonkin toisen ohjelman kautta (oltava silti muodossa yksi osoite per rivi!).

- Jos et halua, että jäsenille lähtee irtisanomisilmoitus katso, että valinta "Lähetä irtisanomisilmoitus käyttäjälle" on "EI".

Lähetyspyyntöjen hyväksyminen

Kun listalle lähetetään viesti, hallinta lähettää hyväksymispyynnön listan hallintasähköpostiosoitteeseen. Mikäli pyyntöä ei käydä hyväksymässä, postitus ei lähde eteenpäin.

Vaihtoehtoisesti jos huomaat, että listalle yritetään lähettää postitus mikä ei sinne kuulu voit hylätä sen saman valikon kautta.


Lataa tämä ohje
PDF-dokumenttina (309 kt)
Aiheeseen liittyvää
Domain
.